TARA BUZAIELOR UNA DINTRE PERLELE TRADITIONALEI ROMANII
Tara Buzaielor
Una dintre perlele traditionalei Romanii
Home
Prezentare
Trasee montane
Resurse antropice
Galerie foto
Galerie Video
Obiective turistice
Harti
Despre proiect

Avem 15 articole
Nu exista meniuri.

Evenimente

Festivalul de muzica corala La poalele Ciucasului

Data eveniment:
24.06.2017 ora 17:00
 
Spectacol folcloric dedicat zilei nationale a Romaniei

Data eveniment:
25.11.2018 ora 14:00
Obiective turistice din Tara Buzaielor

 
 
 
Drumuri uitate - Tabla Butii
 
Drumuri uitate - Tabla Butii
 
Până la anul 1789 pe Valea Prahovei, mai sus de Posada, nu trecea decât o biată potecă de cai, nici măcar un drum de caruţă.
Trecerea peste munţi se făcea pe vechiul Drum Roman pe la Vârful lui Crai, numit şi Drumul Mare de pe plai.
Drumul intră în munte dinspre Transilvania pe cursul superior al Buzăului, pe la Vama Buzăului şi Pârăul Fetei (Izvorul Buzăului), urcă în Pasul Tabla Buţii, continuă spre Sud pe Culmea Munţii Tătaru, pe sub Vârful lui Crai şi coboră la Ceraşu, pe Valea Drajnei, pentru a ajunge la Vălenii de Munte şi în cele din urmă la Ploieşti.
Pentru a ne face o idee despre importanţa istorică a acestei rute vom puncta câteva evenimente la care aceste locuri au fost martore.
Primi care au intuit importanţa acestei căi de transport au fost Romanii. După pacea din 102, ei au construit, în bunul lor obicei, un drum pavat cu piatră de râu, o adevarată, "Via strata", care făcea legătura noilor provincii cucerite în Banat şi Ardeal cu mai vechea provicie Moesia Inferior (Dobrogea). Pentru apărare ei au construit castrele de la Drajna, Mălaieşti şi Cetăţuia.
În anul 1241, în timpul marii invazii tătare, o ceată sub conducerea hanului Bugec se răzleţeşte de grosul năvălitorilor şi trce în Transilvania pe la Vârful lui Crai. De la ei au rămas denumirile Munţii.Tătaru, Pasul Tătarului etc.
Pentru a împlinii visul de unire al românilor, în octombrie 1599, Mihai Viteazul trece Carpaţii pe Drumul mare de pe plai printr-un marş fulgerător de numai o zi şi o noapte, pentru a surprinde duşmanul complet nepregătit. De la acele evenimente au rămas denumirile, "Stânca lui Mihai" (pe DN1A intre Cheia si V.Berii) şi, "Masa lui Mihai Viteazul" de lângă Tabla Buţii.
Dealtfel, denumirea de, Tabla Buţii provine de la catastiful cu evidenţa butoaielor cu vin şi untdelemn care urcau în pasul amintit trase de mai multe perechi de boi. Comertul era facut de secole de negustorii din oraşul-stat Braşov cu reprezentanţii Inaltei Porţi din Muntenia şi Moldova.
În august 1602, Radu Şerban, urmaşul la tron al lui Mihai Viteazul, trece din Ardeal în fruntea unei oştiri pentru a-şi recâstiga tronul uzurpat de Simeon Movilă. Simeon era sprijinit de tătari. La Ogretin, o locatie pe traseul nostru, a avut loc cunoscutul episod al luptei lui Stroe Buzescu cu Mârza, cumnatul hanului tatar Gazi Ghirai, în faţa oştirilor. Poetul prezintă intreaga luptă şi stabileşte şi sfârşitul favorabil valahilor, iar cronicarul jubilează:, "Şi nu fu spre voia câinilor de tătari..."
După 1789, când drumul Văii Prahovei e modernizat de austrieci, Drumul de pe plai cunoaşte un vizibil declin.
Aceste meleaguri vor intra din nou pe scena istoriei în timpul primului razboi mondial. După cum ştim, România intră în război alături de Puterile Antantei şi în 1916 trece Carpaţii pentru eliberarea Transilvaniei. După o ofensivă puternică armata romana e nevoită să se retragă pe linia munţilor.
În bătălia pentru trecători din noiembrie 1916 în zona Tabla Buţii au avut loc lupte violente, această zonă a frontului fiind un adevarat, "Termopile românesc".
În cimitirul eroilor din apropiere, pe o piatra funerară roasă de vremi stă scris:, "...Au căzut la Muntele Tătaru, Plaiul Cetaţuia şi Vârful Stânii 5 ofiţeri şi ... ostaşi apărând sfânta noastră glie, care se odihnesc sub cele lespezi de piatră de sub colină, la un loc cu inamicul răpus, concretizănd chiar în mormânt generozitatea blandului nostru popor."
În zilele noastre, din toate acestea nu a rămas decat un drum pastoral, ruinele unei cetăţi, un cimitir al eroilor căzuţi la datorie şi oportunitatea unei ture de neuitat prin locuri mai puţin umblate.

Preluat de pe http://www.cazare.intorsura.ro/obiective-turistice/
 

Materiale promotionale

Pliant Tara Buzaielor - RO
Pliant Tara Buzaielor - EN
Vedere Intorsura Buzaului
Vedere Masivul Ciucas
Vedere Lacul Vulturilor
Vedere Tabla Butii
Vedere Masivul Siriu
Vedere Lacul Siriu
Vedere Masivul Podu Calului
Vedere Festivaluri 1
Vedere Festivaluri 2
Vedere Festivaluri 3
Vederi VersoR E G I O
www.inforegio.ro
INVESTIM ÎN VIITORUL TĂU!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro